Apponyi-kastély (Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskola)

Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kerített, nagykiterjedésű, értékes növényállományú parkban (hrsz.: 14) szabadon álló, U alaprajzú, emeletes, összetett manzárdtetős, É-i és D-i homlokzatain közép- és sarokrizalitokkal tagolt kastély (hrsz.: 16). A kerítésben K felől pilléres, kovácsoltvas gyalog- és kocsikapuk nyílnak. A főszárny É-i, udvari homlokzata középtengelyében manzárdtetős bejárati előépítmény, előtte két oszlopon konzolos, bábos erkély. Az U szárainak találkozásánál a lépcsőházak manzárdtetős bővítményei. A D-i, kerti homlokzat középtengelyének földszintjén pilléres, emeletén oszlopos, íves nyílású, timpanonnal és vázadíszes attikafallal lezárt, manzárdtetős portikusz. A kastély részben alápincézett, a pincében fiókos dongaboltozattal. Egytraktusos belső. A földszinten az É-i előépítmény mögötti előcsarnokban hevederes dongaboltozat, az oldalfolyosó részben boltozott, a helyiségek nagyrészt síkmennyezetesek, a K-i szárny É-i végében egy csehsüveg boltozatos helyiség. A Ny-i szárnyban kolostorboltozatos kápolna, a 19. század első felében készült kifestés feltárt részleteivel. Az emeleti helyiségek síkmenynyezetesek, a középrészen díszterem. A lépcsőházakban öntöttvas korlátok. Részben építéskori nyílászárók. A lengyeli uradalmat az Apponyi-család 1790-ben vásárolta meg. A kastélyt gróf Apponyi József építtette 1824-1829 között, klasszicista stílusban. A park fáit Sedlmayer bécsi kertész telepítette 1824-től. A kastélyt gróf Apponyi Sándor 1878 körül historizáló stílusban átalakíttatta. Tetőzete 1905-ben leégett, 1906-ban újjáépítették, részben átalakították (építész: Fellner Sándor). Belső átalakítva: 1956. Felújítva: 1979, tetőfelújítás: 2000-2001. A parkban a kastélytól Ny-ra timpanonos portikuszú lovarda (hrsz.: 15), 19. század első fele, mellette gazdasági melléképületek. A kastélytól K-re újabb épületek, mellettük tanulópárt ábrázoló szobor: 1972 (Dabóczy Mihály). A kastélytól D-re copf obeliszk; 1824-ben hozatta ide gróf Apponyi Antal kölesdi birtokáról; 1974-ben magyar és német nyelvű feliratait újravésték. Tőle Ny-ra pilléres, nyerstégla-falazatú víztorony, 19. század vége. A kastély É-i homlokzata előtt gróf Apponyi Sándor bronz mellszobra, 2001.

Nincs változás az legutóbbi jelentésem óta