Jeszenszky-kastély

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Paksról Kölesdre vezető országútról 1 km-es földúton megközelíthető, egykori majorság elvadult park közepén álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, központi épülete. Az L hosszabbik, K-i szárának Ny-i homlokzata középtengelyében záróköves kőkeretű kapu, K-i homlokzatán aszimmetrikus elhelyezésű, kiemelt magasságú, nyeregtetős rizalit, előtte a kertből lépcsőn át megközelíthető terasszal. A K-i szárny egytraktusos, oldalfolyosós, a rizalit mögött díszteremel, a sokszorosan átalakított homlokzatú É-i szárny szintén egytraktusos; mindkét szárnyban síkmennyezetes helyiségek. Nyílászárók: néhány építéskori, jellemzően 1880 körüli. Falképek (részben feltárva): jellemzően 1780 körül, a díszteremben II. József vadászbalesetét ábrázoló, rokokó freskók. Építtette Hiemer Ignác, a 19. század közepén már a Jeszenszky családé, utolsó tulajdonosa a Bernáth család. 1760 körül épült a két téglalap alaprajzú épület (az É-i gazdasági célra, a K-i a kastély) és az udvar körül még két gazdasági épület. Többszöri átalakítás után az 1870-1880-as években a homlokzatokat historizáló stílusban átalakították, ekkor épült össze egy nyaktaggal a K-i és az É-i szárny; a belsőt historizáló stílusban kifestették. A kastélytól kb. 100 méterre Ny-ra Szentháromság-oszlop, fonatos kőkerítéssel kerítve: kronosztikonos feliratú talapzat, rajta obeliszk kettős címerrel, fejezetének tetején Szentháromság-szoborcsoporttal. Állíttatta Hiemer János és Szalkári Anna 1805-ben. A kastélytól kb. 150 méterre É-ra áll a kápolna (trsz.: 4205). A területen még az egykori majorsághoz tartozó, részben egykorú, átalakított gazdasági épületek.

2009.08.18 15:35 QnJ állapot: 1 - pont: 2

változatlan állapot

" Felsőhídvég volt az első hozományként eladott birtokrész. A székesfehérvári kereskedő, Hiemer Sebestyén 1722-ben nősült be a Gindly családba. Hiemer Sebestyén fia, Ignác építette ki az uradalmi központot. Kisebb, földszintes, középrizalítos kastély épült ekkor, amelynek falait barokkos zsánerképek borították. A falképek a későbbi átfestések alatt még ma is láthatók helyenként. A kastély körüli gazdasági épületek ma már nincsenek meg. A kastély körüli szép parkban Hiemer Ignác nejével Szentháromságot emeltetett 1802-ben, a kastélytól távolabb, a park végébe építették fel a kápolnát. Ignác fiának, Józsefnek a halálával a birtok a Jeszenszky családra szállt, majd közvetlenül az államosítás előtt a Bárány család tulajdona volt. Ma az egész uradalom erősen pusztulófélben van, a sorsa reménytelennek tűnik."