Uradalmi vendéglő (Kismegyeháza)

közigazgatási épület
megyeháza
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fallal körülkerített területen szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, magas kontyolt nyeregtetős épület. A DNy-i homlokzat középtengelyében nyíló bejárat mögött átmenő folyosó, a tőle ÉNy-ra eső épületrész földszintje középfőfalas, a DK-i rész földszintje kéttraktusos, középfolyosós; az eredetileg hasonló emeletet a nagyterem kialakításakor átalakították. A földszinten fiókos donga-, kereszt- és csehsüveg boltozatok, az emeleten változatos boltozatú és síkfödémes helyiségek. A DK-i rész alatt különböző járószintű, dongaboltozatos pincék. Az Apponyi család építtette vendéglőnek, később megyegyűléseket tartottak benne. A 19-20. században alaprajzi rendszerét és nyíláskiosztását átalakították, az udvarban álló kocsiszínt elbontották. Felújítva: az 1960-as években művelődési ház céljára. majd 1999-ben. Falkutatás, szerkezet-megerősítés: 2005. Az udvarban: átalakított gazdasági melléképület.

Egy rendezvény kapcsán sikerült bejutni az épületbe, az emeleten egy színházterem és galéria festményekkel,a földszinten a bor készítéséhez használatos régi eszközök találhatók.
A külső falfestés kis hibát mutat.