Viczay-(Kornfeld)-kastély (Göllesz Viktor Gyógypedagógiai Intézet)

Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Részben téglafallal kerített parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, összetett tetőzetű, részben beépített tetőterű, közép- és sarokrizalitokkal tagolt épület. A kerítésfalban pillérek között kétszárnyú, kovácsoltvas kocsi-, illetve egy-egy egyszárnyú gyalogkapu. A Ny-i bejárati oldal középrizalitja előtt ívsoros kocsiáthajtó, rajta erkély. Mindkét szinten fiókos dongával fedett előterek és folyosó, síkfödémes helyiségek. Oszlopdíszes, végein ívelt lépcső, bábos korláttal. A földszinti folyosón delfti csempeburkolatos kandalló, az emeleti előtérben klasszicista kályha. 1812-ben építtette a Viczay-család, klassszicista stílusban. A 19. század végén historizáló stílusban átalakították. 1917-től báró Kornfeld Móric tulajdona. 1968-ban leégett, ezt követően felújítás és részbeni átalakítás, tetőtérbeépítés. Külső felújítás: 1994. A kastély főhomlokzata előtt két 19. századi, négyzet alaprajzú, emeletes, kontyolt nyeregtetős lakóépület, a területen további, 19. és 20. századi melléképületek.

Most is csak a kapuból, illetve a kerítésen át tudtam fotózni, így az értékelésm nem teljes