Kálvária-kápolna

Nepumuki Szent János
kápolna
r.k. kápolna
kálváriakápolna
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településen áthaladó főút mellett szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős, kisméretű kápolna, kívülről szögben törő K-i fallal. Oromzatos Ny-i főhomlokzatánál keskenyebb és alacsonyabb hajóját támpillérek támasztják, az É-i oldalon befalazott (sekrestye-)ajtó vakolatba karcolt jelzése, a Ny-i homlokzaton nyíló bejárat fölött egykori diadalív félköríves átboltozásának vakolatban kihagyott téglasorával. A belsőben borda nélküli keresztboltozat. Berendezés: oltárépítmény (18. század eleje), benne Nepomuki Szent János-szobor (18. század vége). A kápolnát középkori templom 15. századi szentélyéből alakították ki, a diadalív befalazásával és a Ny-i fal átépítésével. Helyreállítva: 20. század második fele.

Romlik, mióta nem láttam :-)

Vízimalom (6.003 km)