Jószágkormányzói lak (Lichtenstein-kastély)

Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utca felől téglakerítéssel kerített, copf fémvázákkal díszített pillérű, háromrészes kapuzaton keresztül megközelíthető kertben, az utcavonallal párhuzamosan szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, részben alápincézett épület, felülkontyolt nyeregtetővel (hrsz.: 925/1). A kéttraktusos földszinten csehsüveg- és fiókos dongaboltozatos helyiségek, az emeleten a DNy-i traktusban csehsüveg boltozatos helyiségek, a többi síkmennyezetes. A kastély előtt két a kerítés folytatásában az utcavonalra merőlegesen álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, egytraktusos, átalakított melléképület (egykori kocsiszín és istálló). A DK-i telekhatáron álló épületben fiókos dongaboltozatú, az ÉNy-i oldalon álló épületben síkmennyezetes helyiségek. Az uradalom jószágkormányzója részére 1722 után építtette gróf Claudius Florimond Mercy. A Mercy és az Apponyi család közötti 1773-ban kelt adásvételi szerződésben említik először. 1818-tól a kancellária használta, az 1850-es években a számtartóság székhelye, 1867-ben tiszttartói lak, 1872-ben számvevőségi központ. Az eredetileg feltehetően az utcára merőleges, egytraktusos, alápincézett épületet a 18. és 19. században bővítették és átalakították. 1927-től a herceg Lichtenstein család lakta, ekkor nyerték a homlokzatok neobarokk formájukat. 1945 után kisebb átalakítások. A melléképületeket a 19. és 20. században lakás céljára átalakították. Parkját felparcellázták, jelenlegi kertjét közút (hrsz.: 925/2) választja el a Kertész u. 12. alatti újabb lakóház telkétől (hrsz.: 925/3). Kutatás, helyreállítás: 1999-2004.

Az 1720-as években Mercy gróf építtette kastélyt több mint 150 évig az Apponyi-család birtokolta, majd házasság révén szállt a Liechtensein családra. Eleinte uradalmi tisztviselő-épület, majd prefektusi ház és kancellária épület is volt, majd ezt alakították át lakássá. A kastélyban a második világháború végéig lakott a hercegi család. Jelenleg szálloda működik benne.
vendégváró.hu
Az épület jó állapotú