Zsinagóga

zsinagóga
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nyeles telken, a Fő u. 23. szám alatti (hrsz.: 464), 1861-ben épült, egykori felekezeti iskola mögött álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős zsinagóga épület, átalakított, lizénás tagolású homlokzatokkal. Az ÉNy-i homlokzat tengelyében két lépcsőfokkal megemelt, a női karzatra vezető lépcsőre nyíló, kőkeretes bejárat, felette konzolokkal alátámasztott, egyenes szemöldökpárkány. A DK-i homlokzat középtengelyében a tórafülke rizalitszerűen kiugró tömege. A DNy-i és a DK-i homlokzatokhoz újabb földszintes toldaléképületek csatlakoznak. Az ÉK-i oldalhomlokzaton nyíló bejáraton át megközelíthető, síkfödémes belső tér, a korábbi U alaprajzú formából az ÉNy-i és DNy-i oldalon megmaradt karzattal. Telkét gróf Apponyi György adományozta a hitközség részére. A 20. század második felében átalakították, berendezését elvitték. A telekre vezető kapu mellett az egykori sahterház, a szomszéd telken az egykori rabbiház (hrsz.: 460, 461, 462/1, 462/2).

Most sem tudtam közelebb menni, ami látszik nem a legszebb!