Görögkeleti szerb templom (Szent Mihály és Gábor arkangyalok)

g.kel. templom
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombokkal övezett völgyben szabadon álló, egyhajós templom, Ny-i homlokzati toronnyal, a hajónál kissé keskenyebb, kosáríves záródású szentéllyel, nyeregtetővel. Az oldalhomlokzatok keleti részének rizalitszerű kiugratása felett a kupolát rejtő, lemetszett sarkú hasáb, sátortetejéből kiemelkedő lanternával. Az oldalhomlokzatok Ny-i tengelyében kőkeretes bejáratok, a D-i oldalhomlokzat rizalitján keretelt bejárat, felette üres szoborfülke. A torony alatti előtérbe vezető Ny-i bejárat felett fülkében Szent Mihály arkangyal festett ábrázolása. A hajóban csehsüveg boltozat, illetve a kiszélesedő szakasz felett kupola. Gazdag falképdísz: 1784-1785 (falképek: Andrej Obrazil, kifestés: Franz Florian Hoffmann). Berendezés: 18. század második fele. Ikonosztázion fala: 1738 (Laubr János); képei: 1768 (Vasa Ostojić). A dalmát tengerpartról, Dragovićból 1585-ben érkeztek ide az első ortodox szerzetesek. Az 1587-re elkészült, a 18. században többször feldúlt, korábbi templom helyén kezdték építeni a mai templomot 1736-ban, torony nélkül. Felszentelés: 1741. Torony: 1761, 1795. 1885-ben a torony megsérült, helyreállítása: 1922-1923. A templom helyreállítva, ikonosztázion és falképek restaurálva: 1983-1987. A templomtól D-re folyó patakon átívelő kőhíd mellett téglalap alaprajzú, sátortetős, felújított kútház, emeletén az egykori kapus-szobával: 1786. A templomtól Ny-ra áll a kolostor (trsz.: 4108). A területen újabb melléképületek.

A templomnál a korábban jelzett lábazati hibát kijavították. Tökéletes állapotban van.