Megújulásunk támogatója:  

Pince-présház (Deák-ház)

azonosító:
8617
törzsszám:
8404
szélesség (lat):
N 46° 46,541'
hosszúság (lon):
E 18° 16,410'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Agrár műemlék
eredeti főtípus:
mezőgazdasági feldolgozás
eredeti típus:
borászat
eredeti altípus:
présház
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
0399/2
település KSH kódja:
17914
földhivatal:
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településre D felől vezető főút melletti dombon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, vert falú pince-présház. Ny-i, bejárati oldala előtt kétoszlopos tornác. Előtérből nyíló, földbe vájt, tégla dongaboltozatos pince. Gerendás födém, részben eredeti nyílászárók. A világosi fegyverletétel után itt bujdosott Deák Ferenc és Vas Gereben. Az 1990-es években felújítva. Népi műemlék.

Állapotjelentések

2010.10.27 15:45 Patikus állapot: 4 - pont: 27

Deák Ferenc, amikor az orosz intervenció miatt már nem kapcsolódott be az országgyűlés munkájába, reménytelennek ítélte és emellett elhibázott döntésnek tartotta a Habsburg-ház trónfosztását. Más megoldás nem lévén, ismét csak Kehidára tért vissza, de az őszi hónapokban ezt sem tartotta biztonságosnak, és Vas Gerebennel együtt a felsőnyéki pap, Komáromy István házában tartózkodott (rejtőzködése 1849-ben, a szabadságharc bukása után, néhány hétig tartott).
A rejtőzéshez alkalmas helyet, a környezetet és a vendéglátókat jól ismerő Vas Gereben választotta ki. Komáromy István felsőnyéki, Felsőbüki Nagy János akkor Tótkeszi, ma Magyarkeszi, Szekfű Mihály ozorai, Köves János enyingi plébános megbízható volt magyarságáról és vendégszeretetéről. Hozzájuk vitte a haza bölcsét a közeli (fürgedi) születésű Ispánjóska, vagyis Vas Gereben.
Forrás: Felsőnyék.hu
Ez a kis ház a község határában a szőlőhegyen, két szőlőtábla közötti kis erdőben egy magaslaton van.
A ház jó állapotú, az önkormányzat tulajdonában van, gondozzák.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.