Vár (Helytörténeti Gyűjtemény)

vár
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település régi központjában, a Duna felől tégla várfalakkal övezett magaslaton álló, téglalap alaprajzú, négyszintes, kilátóteraszos, sátortetős, kőből épült ún. Török-torony, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős toldaléképülettel. A bejárati fa kaputorony mellett kétszintes pince. A homlokzatokon késő középkori részletek. A földszinten hat zárkacella, fiókos dongaboltozattal fedve. 1510 körül épült. Több periódusban bővítve, átalakítva, a toldaléképület: 19. század eleje. 1858-ban leégett. Műemléki helyreállítás: 1975, azóta múzeum. A várudvaron 19. századi és 20. századi melléképületek - köztük az ún. ispán-ház -, és Magyar László Afrika-kutató szobra (Mészáros Mihály). Felújítása és a melléképületek helyreállítása megkezdve 2005-ben.

Nagyon szép állapotban van a vár és környezete.