Ferences rendház ( r. k. plébániahivatal és Magyar László Gimnázium)

kolostor
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A ferences templom (trsz.: 4158) K-i oldalához kapcsolódó, saroktelken utcavonalon álló, eredetileg U alaprajzú, részben alápincézett, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület (hrsz.: 1079/1), D-i, Rákóczi utcai homlokzatának a templom melletti szélső tengelyében kőkeretes kapuval. Udvarán vörös mészkőlappal fedett kút, visszatemetve. Belsője egytraktusos, udvari oldalfolyosóval. A földszinten és részben az emeleten különböző típusú boltozatok, a refektóriumban stukkódíszes, fiókos donga-, a pincében dongaboltozat. A könyvtár berendezése és kifestése: 1790 körül. Részben építéskori kő padlóburkolat, 18. századi nyílászárók, apácaráccsal. Építése az 1750-es években kezdődött. Az 1858-ban pusztító tűzvészt követően a szerzetesek Gyöngyösre költöztek. Ma Ny-i része a r. k. plébániáé, nagyobb része gimnázium (Templom u. 5.): a 20. században átalakítva, a 20. század végén az É-i oldalon emeletes szárnnyal bővítve, így az együttes a templommal négyszögletű udvart zár körbe.

változatlan állapot

Együttes (0.036 km)