Kossuth-emlékmű

Plasztika
szobor
Dombóvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Sokalakos domborműre és egy-, illetve kétalakos egységekre szétbontott emlékmű. A sétaút tengelyében, illetve mellette talapzaton Kossuth Lajosnak és az 1848-as első független magyar kormány minisztereinek életnagyságnál nagyobb szobrai ruskicai márványból. A monumentális dombormű alakjai a szabadságért a haza oltárán hozott áldozatot jelképezik, alépítményén kőtábla Petőfi Sándor "Élet és halál" című költeményének első versszakával. Horvay János szobrász 1908-as tervpályázaton díjat nyert szoborcsoportját 1927-ben állították fel a Parlament előtt. Magas alépítményen állt a kilencalakos kompozíció, középen, megemelt talapzaton Kossuth Lajos szobrával. A középső öt figura mögötti mellvédfal hátoldalán volt a sokalakos dombormű. 1952-ben pesszimista hangvétele miatt lebontották, 1959-ben Dombóvárra került, 1972-ben elemeire bontva felállították, 1998-ban felújították.
A Szigeterdő D-i részén találhatók egy 10x10m-es alapterületű, a 13. században épült és a 16. században elpusztult lakótorony 2000-2001-ben feltárt maradványai is.

Nincs változás az előző jelentésem óta

Együttes (0.053 km)