Templomrom (Ó-templom)

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Dombóvár-Bátaszék közötti vasútvonal közelében, Cikótól kb. 2,5 km-re, egykor háromhajós, két homlokzati tornyos templom téglából falazott, egyenes záródású szentélyének és a hajó hozzá kapcsolódó K-i falának konzervált maradványai, néhány faragott kőelemmel, vakolatfoltokkal. A szentély K-i és D-i falán belülről elfalazott, félköríves záródású, magas ablak, a K-i falon ívsoros párkány, fölötte vakárkádos oromfal maradványaival. A hajó végfala fölött hasonló vakárkádos oromfal jelentős maradványa. A részben újrafalazott diadalív mögött az új fémráccsal lezárt, dongaboltozatos szentélyt kápolnává alakították. É-i falában szegmensíves szentségfülke, a falazott oltár felett fa feszület korpusszal. A kápolna előtt kőkereszt korpusszal, 1854. Régészeti feltárás: 1893. A középkori Széplak település egykori plébániatemploma. Évszázadok óta búcsújáró hely, a kápolnát benne a 20. század elején alakították ki.

Nincs változás a régi rom nagyon jó állapotban van.
Van egy 1x1 méteres téglából kirakott terület, ahol a természetgyógyászok szerint nagy energiák vannak jelen!

Perczel-kúria (2.929 km)