Kórház (orvosi rendelő)

egészségügyi és szociális épület
kórház
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonalhoz képest ferdén, szabadon álló, L alaprajzú, részben alápincézett, emeletes, felülkontyolt nyeregtetős épület, a pilaszterekkel és párkányokkal gazdagon tagolt Ny-i utcai homlokzat elé erőteljesen kilépő, felülkontyolt nyeregtetős középrizalittá alakított egykori portikusszal. Az udvari homlokzaton a földszinten íves, az emeleten architrávos, oszlopos tornác. Egy- és kéttraktusos belső, a földszinten csehsüveg boltozatokkal és síkmennyezettel, az emeleten síkmennyezetekkel. Az 1781-es tűzvész után építtette Winkler Mihály plébános a beteg vagy vándorló iparos legények számára ispotályként, gazdasági szárnnyal. A 18. század végén főhomlokzata elé pilléres portikuszt, udvari oldalára tornácot építettek. Az 1800-as évek elején emeletráépítés, az udvari szárny végében félköríves lépcsőházzal, valamint a portikusz beépítése. Felújítva: 1958-1959, a homlokzati architektúra leegyszerűsítésével, új ablakokkal. A gazdasági szárny 1964-ben összedőlt. Falkutatás: 1979, helyreállítva: 1989.

Jó állapotú Rendelő Intézet