Izraelita szeretetház és maceszsütöde (kis téli imaház)

egészségügyi és szociális épület
szociális otthon
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon fésűs beépítésben, kerített telken szabadon álló, L alaprajzú, alápincézett, földszintes, utcai szárnyán felülkontyolt nyeregtetős épület (hrsz.: 588/2), a pilaszterekkel tagolt utcai homlokzat szélső tengelyében nyíló kapuval. Az udvari szárnyhoz alacsonyabb, nyeregtetős gazdasági épület csatlakozik. Mindkét szárny udvari oldalán oszlopos, árkádsoros tornác. Egytraktusos, síkmennyezetes belső, mindkét szárny alatt fiókos dongaboltozatos pincével. 1800 körül épült szeretetháznak. 1919-ben Brauer József vaskereskedést nyitott benne, megváltoztatva az utcai homlokzat nyílásrendjét. Homlokzatai helyreállítva: 1990-es évek. Az udvar DNy-i, Mártírok tere felőli sarkában téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős maceszsütő (hrsz.: 599), síkmennyezetes belsővel, feltehetően a 18. század második feléből. A kicsiny, romos épületet az 1980-as években alapjáig visszabontva újjáépítették, a belsőt átalakították.

A felújított épület jól néz ki!