Perczel-kúria (kollégium)

Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, kerített parkban álló, U alaprajzú, földszintes, udvari szárnyain felülkontyolt nyeregtetős épület. Az utcai homlokzata folytatásában emelt kerítésen gyalog- és kocsikapu nyílik, a kerítésfalban szoborfülke. A pilaszterekkel tagolt utcai homlokzat közepén timpanonos rizalit. Az utcai szárny alatt dongaboltozatos pince. Egytraktusos, oldalfolyosós, átalakított alaprajzi rendszerű, síkmennyezetes belső. Nyílászárók: 19. század első és második fele, 20. század. 1780 körül épült, átépítve 1820 körül, részben átalakítva a 20. században. Itt született 1811-ben Perczel Mór honvédtábornok. Felújítás, a nyílászárók részbeni cseréjével: 1990-es évek eleje. A kúria mögött áll a 18. században épült, átalakított korábbi Perczel-kúria: téglalap alaprajzú, földszintes, felülkontyolt nyeregtetős épület, Ny-i oldalán félnyeregtetős toldalékkal. A parkban további újabb épületek.
ugyanaz, mint:
Kollégium (2010.06.02 08:28 klo)

"A Perczel Mór utcában találjuk Perczel Mór szülőházát. Az 1780 körül copf stílusban épült házat 1820 körül klasszicista stílusban átépítették. Ma kollégium, kertjében áll az öreg kastély is. " vendegvaro.hu
Festéshibák, rajzok a falon!

Kollégium (0.024 km)