Perczel-kúria (Bouquet-, ún. Buki-ház)

Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kerített saroktelken álló, téglalap alaprajzú, földszintes lakóház. É-i falával a Perczel Mór u. 9. alatti épülethez (trsz.: 4088) kapcsolódik, amellyel egykor egy épületet alkotott. Ny-i homlokzata felett kontyolt, K-i homlokzata felett felülkontyolt nyeregtető, új tetőtéri ablakokkal. A K-i homlokzat eredeti ablakai helyén két új ajtó. A D-i homlokzaton aszimmetrikus elhelyezésű, pilléres, timpanonos portikusz, mögötte kőkeretes bejárattal. Az ÉK-i épületrész alatt dongaboltozatos pince és jégverem. Kéttraktusos belső, nagyrészt teknőboltozatos, kályhafülkés helyiségekkel, a bejárati előtér és az ÉK-i sarok utóbb felosztott nagy helyisége csehsüveg boltozatos. Részben 18. századi nyílászárók apácaráccsal. Perczel József 1743-ban vásárolt birtokot Bonyhádon, ezután épült a kúria L alaprajzzal, D-i homlokzatán portikusszal, több gazdasági melléképülettel. Még a 18. században K felé bővítették, majd az L É-i szárára (Perczel Mór u. 9.) a 19. században emeletet építettek, és a két szárny között átvezető ajtót elfalazták. Tulajdonosa a 20. század folyamán a Bouquet család volt. A 20. században a belsőt válaszfalakkal részben átalakították, nyílászáróit nagyrészt kicserélték. Felújítva: 1993-1995.

Az épület jó állapotu, kerítés oszlopokat épitettek, a cégtábla lekerült.