Perczel-kúria (irodaház és Arany Sas patika)

Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól kissé beljebb álló, téglalap alaprajzú, emeletes, kontyolt nyeregtetős, alápincézett épület. D-i falával a Perczel Mór u. 11. alatti épülethez (trsz.: 10201) kapcsolódik, amellyel egykor egy épületet alkotott. Az É-i homlokzat hátsó sarkához épült kerítésfalban kőkeretes gyalogkapu és záró- és vállkővel tagolt kőkeretű kocsikapu, az épület É-i és K-i (udvari) homlokzatán több bejárat. A Ny-i, utcai homlokzaton az emeleti középső ablak felett íves oromzat csúcsdísszel, benne címer. Az udvari homlokzaton a középtengelytől kissé eltolva erőteljesen kilépő, kontyolt nyeregtetős rizalit a főbejárattal, mögötte rácsos korlátú, kétkarú lépcső, az emeleti pihenőben falazott mellvédekkel. A pincében fiókos dongaboltozatok, a kéttraktusos földszint részben középfolyosóról megközelíthető helyiségeiben teknő- és dongaboltozatok, az ugyancsak kéttraktusos emeleten síkmennyezet. Nyílászárók: 19. század és 20. század eleje. Perczel József 1743-ban vásárolt birtokot Bonyhádon, ezután épült a földszintes kúria L alaprajzzal, több gazdasági melléképülettel. Az L É-i szárára a 19. században emeletet építettek, és a két szárny között átvezető ajtót elfalazták. Az emeletes szárny Ny-i és É-i homlokzatait a 20. század elején historizáló stílusban átalakították, nyílászáróit részben kicserélték. Középfolyosós elrendezését a 20. században részben átalakították. Felújítva: 1962, 1980-as évek vége. Udvarában téglalap alaprajzú, földszintes, részben átalakított melléképület, felülkontyolt nyeregtetővel, 18. század.

A frontfelületen elég sok javítás nyoma látszik. Összességében felújításért kiált!