ev. templom
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonalon fésűs beépítésben álló lelkészlak mögött, azzal azonos telken, domboldalon szabadon álló, egyhajós templom, poligonális záródású szentéllyel, a Ny-i homlokzat elé kilépő toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A zárópárkányán és a lanternás sisakon vázákkal díszített torony szögletes volutákban végződő, tobozdíszes féloromzatokkal kapcsolódik a hajó homlokfalához. A toronysisakon 1879-es és 1835-ös évszámok. A toronyaljba nyíló, kőkeretes kapu felett fűzérdíszes kőtábla német nyelvű felirattal, fölötte koronás magyar címer. A D-i oldal közepén törtvonalú párkánnyal lezárt, pilaszteres keretépítményben kőkeretes bejárat, fölötte kőtábla német nyelvű építési felirattal és 1784-es évszámmal. A toronyaljban csehsüveg boltozat, a hajóban síkmennyezet. A hajó három oldalán karzat: falazott orgonakarzat és fa oldalkarzatok figurális kifestésű mellvéddel és rokokó vázákkal. Kifestés: 1938. Berendezés: jellemzően 18. század vége, a szószékoltár képe: 1784. Orgona: 1910 (Angster-orgonagyár). Harang: 1805. Kivitelező: Schneider Dániel. 1858-ban a tornyot a régi mintájára újra kellett építeni. Felújítva: 1910, 1935, 1946, 1954, 1973.

Az evangélikus templom, jó állapotban van.

Utcavédelem (0.051 km)