Kálvária-kápolna (Hétfájdalmú Szűz)

kápolna
r.k. kápolna
kálváriakápolna
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Ermel-Vojnits-mauzóleumtól (trsz.: 11012) ÉK-re, domboldalon fekvő temető felső végében szabadon álló, egyhajós kápolna, homorúan ívelt lesarkítású szentélye fölött zömök toronnyal. Törtvonalú oromzattal koronázott Ny-i homlokzatának főpárkányán kő Kálvária-szoborcsoport. Kőkeretes, csúcsíves oromzatú kapuja felett volutás díszű kőtábla, festéssel takart építési évszámmal és latin felirattal. A hajóban fiókos dongaboltozat, a szentélyben félkupola. Elpusztult vagy meszeléssel takart kifestés, 1896: Graits Endre (falképek), Vadász Béla (díszítőfestés). A hajóban Herger József szigetvári esperes plébános (†1929) sírtáblája. Berendezés: jellegtelen. A szentély külső falában kő sírkereszt, 18. század vége. Menradus Ferenc Konrád bonyhádi kereskedő felajánlásából kezdték építeni. A kápolnához vele közel egykorú, 14 keresztúti stáció vezet, oszlopos-timpanonos fülkéikben többször cserélt képek helyén új tűzzománc képekkel. Felújítva: 1985-1987, 1996.

Fel kellene újítani, de nem ismétlem önmagamat!