Nagyboldogasszony
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kerített kertben szabadon álló, a település látképét uraló, keletelt, háromhajós, keresztházas, téglaburkolatos gótizáló templom, nyújtott, poligonális záródású szentéllyel, a Ny-i homlokzat elé épült toronnyal, a torony földszintjén nyíló, bélletes főkapuval. A főhajó nyeregtetővel fedett, a hozzá támpillérekkel csatlakozó, alacsonyabb mellékhajókon félnyeregtető, a keresztházon felülkontyolt nyeregtető. A toronyhoz É és D felől alacsonyabb lépcsőtornyok kapcsolódnak. A szentélyhez É felől kontyolt nyeregtetős Szent Sír-kápolna, D felől kontyolt nyeregtetős sekrestye csatlakozik. Bordás keresztboltozatok, a hajó Ny-i végében karzat. Építéskori nyílászárók, kifestés és berendezés.
Falképek: Krikler József. Kifestés: Blaskovits Bátori Mihály. Üvegablakok: Walter Gida műhelye. Főoltár, mellékoltárok, szószék: Leivisch Róbert műhelye. Padok, gyóntatószékek, papi székek: Germán Ferenc műhelye. Orgona: 1902 (Angster-orgonagyár), átépítve. Építész: Hofhauser Antal. Kivitelező: Raichl és Molcer cég, majd Szélig Gáspár. A kifestés restaurálva az 1980-as évek végén. Helyén állt az 1142-ben alapított, a tatárok által felégetett, majd 1347 körül újjáépített cikádori ciszterci apátság török korban részben elpusztult temploma és monostora. A romokra épült rá 1726-1750 között a 20. század első éveiben elbontott barokk templom. A templomkertben bemutatva az apátsági templom 1994-1996 között feltárt, 2001-ben helyreállított maradványai. A templomkertben kőkereszt korpusszal, valamint 1848-as emlékmű, 1948.

Kifogástalan állapotú a templom épülete és környezete