Apponyi-kúria

Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kerítés-, illetve támfallal részben körülvett udvaron, utcavonalon szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, alápincézett, felülkontyolt nyeregtetős lakóház. A házhoz D felől csatlakozó, újrafalazott körítőfalban pilléres kapunyílás. Az udvari oldalon mellvédes, pilléres tornác. Egytraktusos, oldalfolyosós, részben átalakított, síkmennyezetes belső, részben építéskori nyílászárókkal. Gróf Apponyi Károly építtette. Felújítás, helyreállítás: 2005-2006-ban. Tőle Ny-ra téglalap alaprajzú, földszintes, félnyeregtetős gazdasági melléképület, amelynek hátfala támfalként szolgál az udvar meredek Ny-i részéhez. Innen pincék nyílnak a domboldalba. A kúriától D-re áll az Apponyi-család historizáló kápolnája (hrsz.: 32), 19. század utolsó harmada.

Kívűl-belűl felújítva, éppen egy összejövetel volt, így megint csak kívülről tudtam lefényképezni.
A pince megnyitva, szellőztetik. Az udvaron a kiszolgáló helységek kaptak helyet