Dessewffy-kastély

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ipari tanulóintézet volt Dessewffy-kastély, klasszicista, 1820 körül. Bővítették az 1850-es és 1870-es években.
:
Bejárata a főtömb tengelyéből erőteljesen kiugró timpanonos lezárású, 6 db. négyzetes hasáboszlop tartotta, síkmennyezetes, kocsialáhajtóból nyílik, nagyméretű, felülvilágítós kétszárnyú faajtón. Két oldalán lizénák keretezte faltükrökben az egész épületre jellemző 2-2 egyenes záródású ablak, nyílik, felettük stukkós kördíszítés. A főtömb két végén sarokrizalitok ugranak ki, melyek karcolt kváderes sarokpillérei között szárnyanként 1-1 félköríves vakolt oromdíszes ablak nyílik.
A főtömb 1-5- kocsialáhajtó- 5-1 tengelyes.
A főtömbhöz balról, egyszintes jobbról kétszintes ívelt vonalú, befelé hajló szárnyrész csatlakozik. Itt lizénapárok keretezik az egyenes záródású ablakokat. A jobb szárny emeletén kisebb, a csökkentett belmagassághoz alkalmazkodó ablakok nyílnak.
Az íves szárnyrészekhez sarokpavilonként csatlakozó kétszintes épületek tengelyében kőkeretes, portikuszos bejáratok, ezek két oldalán 1-1 egyenes záródású, felettük az emeleten falpilaszterek között nyíló 3-3 hasonló ablak.
Kert felőli déli homlokzatának tengelyében, középrizalit ugrik ki, timpanonos lezárású teraszépítményét 2 hasáb és 4 hengeres dór oszlop tartja. A főtömb és a szárnyak elválását itt kevésbé hangsúlyos sarokrizalit és homlokzati tagolás jelzi. A kváderes falpilaszterek között egyenes záródású körstukkós díszítésű ablakok nyílnak. A főtömböt mindkét oldalon erőteljes párkányzat zárja le. Összetett kontyolt és oromzatos nyeregtetejét cserépbontás fedi.

2010.07.10 14:12 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 47° 57,052' E 21° 22,171' - pont: 11

A bejáratnál levő nagyon régi Természetvédelmi Terület tábla a földön fekszik kidöntve - ez már megadja a kastélykert alaphangulatát. :-/
A területet most is őrzik (legalábbis a nyitott kapunál állt egy ember, de minden további nélkül beengedett), ám továbbra is üresen áll. A kastély főbejárata körüli rész mindkét oldalon le van kerítve, az omlásveszélyre külön felirat figyelmeztet. Ennek ellenére a valóság az, hogy láttunk már sok, jóval rosszabb állapotban levő kastélyt, ez -azokhoz képest- még szinte remek...
Igaz, a falakon mindenütt vakolatpergések látszanak, a hátsó főbejárat lépcsőjének egyik része "elmászott" a többitől, jókora repedés van a kövei között, és az épület összességében is elhanyagolt, gondozatlan benyomást kelt, egy komolyabb felújítás igencsak ráférne.
A kert még valamennyire gondozott, sajnos a hátsó traktusban már nem figyelnek erre oda, az aprócska bukszuslabirintus a szovjet katonai emlékmű (talán sírok is?) körül például kifejezetten elhanyagolt.
A parkban egyébként sok régi és nagy méretű fa található, nyilvánvalóan az egykori kastélykert maradványai: pl. vérbükk, magnólia, szomorú japánakácok, selyemfenyő, és a bejárat közelében egy óriási vöröstölgy csonkja (még él).
A hátsó bejárat előtt valamikori szökőkút vályúja, sajnos üresen. Ezen a részen a növények is elhanyagoltabbnak tűnnek...

Helyiek szerint néhány éve költözött ki belőle a kollégium, illetve a szakiskola, bár egyes helyiségeket állítólag még szoktak használni (az épület végében levő kápolna termében a berendezés is megvan még). Jó lenne, ha értelmes hasznosítást tudnának kitalálni a területnek, hiszen megérdemelné az épület és a kert is.