Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8475
törzsszám:
9978
szélesség (lat):
N 48° 6,242'
hosszúság (lon):
E 22° 32,339'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
366
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A faluszéle felé lévő Széchenyi utca 88 sz. alatt álló 1865-ben épített lakóház. A csonka kontyolt ház teteje cseréppel fedett, a cseréptető gerincén két téglakémény áll. Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája.
Homlokzatát barnára festett pilaszter applikációval tagolják. oromfalán barnára festett vakolatdíszek láthatók. A vakolatdíszes utcai homlokzaton található még két beüvegezett padlásszellőző ablakocska és a ház építésének éve külön vakolat díszen, az oromfal közepén
A vályogfalú lakóház- az utcai homlokzat barna vakolatdíszei és a tornác barnára festett vályog mellvédje kivételével- fehérre van meszelve. kőlábazatát a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Lábazata barnára festve. A tornác vályogfalú mellvédjén 6 db. tornácoszlop esztergályozott díszítésű.
A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések ívesek, szépen megmunkáltak. A tornácoszlopokat léc köti össze. A tornácot végig szőlő lugas futja be. A lakóépület mögött melléképületben ólak találhatók, azok mögött pedig az istálló áll.
A portát az utcától elválasztó kerítés vasból készült beton lábazattal. Az épület a tipikus tarpai nagygazda ház képét mutatja.

Állapotjelentések

2018.09.21 12:39 fehér állapot: 3 - pont: 26

Az épületen semmiféle felújítást nem végeztek, ennek megfelelően az állapota tovább romlott. A falain a fehér és az alatta lévő sárga festékréteg is lekopik, sok helyen már csak a repedezett vakolat látszik. Szép fatornácáról is lekopott a festés, a kert elhanyagolt, gazos. Nem tudtam senkitől megkérdezni, hogy ott él-e a tulajdonosa.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.186 km)
Lakóház (0.192 km)
Lakóház (0.318 km)
Lakóház (0.507 km)
Lakóház (0.563 km)
Lakóház (0.571 km)
Lakóház (0.817 km)
Lakóház (0.833 km)
Lakóház (0.857 km)