Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A faluszéle felé lévő Széchenyi utca 66 sz. alatt álló lakóház. A csonka kontyolt ház teteje palával fedett. Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. A favázas, vályogfalú lakóházat fehérre meszelték. Az épület végig tornácos az udvari oldalon. A tornácot 6 db faragott fa tornácoszlop tartja. A szerkezetek merevítő könyökfái egyszerűek, egyenesek. A deszkamellvédes tornác bejárati kiskapuja szépen megmunkált. A tornácot benőtte a szőlőlugas. Az épület kőlábazaton áll, ezt a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
A lakóház fehérre meszelt homlokzatát pilaszter applikációval tagolták. A három homlokzati nagyablakkerete barnára festve. Az oromfalon két padlásszellőző- ablak látható. A kettő között egy négyzet alakú vakolatdísz, amelyre valószínűleg a ház építésének éve volt festve, de ez már nem látható. A portán a lakóépület vonalában áll még két ól és egy istálló, mindhárom cseréptetős gazd. épület. Az istállóval szemben egy karám található. közvetlenül a lakóház előtt húzódik a portát az utcától elválasztó sűrű léckerítés.

A sűrűn növő fák miatt a homlokzat, az elburjánzott szőlő miatt a tornác alig látható. A falak állapota az előző jelentés óta tovább romlott, a vakolat mállása kiterjedtebb. A hátul álló melléképületek látszólag épek, a kertben kistraktor áll, az épületet valószínűleg lakják.