Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8474
törzsszám:
9993
szélesség (lat):
N 48° 6,328'
hosszúság (lon):
E 22° 32,261'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
323
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A faluszéle felé lévő Széchenyi utca 66 sz. alatt álló lakóház. A csonka kontyolt ház teteje palával fedett. Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. A favázas, vályogfalú lakóházat fehérre meszelték. Az épület végig tornácos az udvari oldalon. A tornácot 6 db faragott fa tornácoszlop tartja. A szerkezetek merevítő könyökfái egyszerűek, egyenesek. A deszkamellvédes tornác bejárati kiskapuja szépen megmunkált. A tornácot benőtte a szőlőlugas. Az épület kőlábazaton áll, ezt a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
A lakóház fehérre meszelt homlokzatát pilaszter applikációval tagolták. A három homlokzati nagyablakkerete barnára festve. Az oromfalon két padlásszellőző- ablak látható. A kettő között egy négyzet alakú vakolatdísz, amelyre valószínűleg a ház építésének éve volt festve, de ez már nem látható. A portán a lakóépület vonalában áll még két ól és egy istálló, mindhárom cseréptetős gazd. épület. Az istállóval szemben egy karám található. közvetlenül a lakóház előtt húzódik a portát az utcától elválasztó sűrű léckerítés.

Állapotjelentések

2018.09.21 12:30 fehér állapot: 4 - pont: 26

A sűrűn növő fák miatt a homlokzat, az elburjánzott szőlő miatt a tornác alig látható. A falak állapota az előző jelentés óta tovább romlott, a vakolat mállása kiterjedtebb. A hátul álló melléképületek látszólag épek, a kertben kistraktor áll, az épületet valószínűleg lakják.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.012 km)
Lakóház (0.184 km)
Lakóház (0.297 km)
Lakóház (0.379 km)
Lakóház (0.428 km)
Lakóház (0.499 km)
Lakóház (0.721 km)
Lakóház (0.730 km)