Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A Széchenyi utca 59 sz. alatt áll az 1847-ben épített épület. A csonka kontyolt ház teteje palával fedett. A tetőgerincen két téglakémény látható
Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. A palatető udvar felőli oldalán két világítóablak található. A favázas, vályogfalú lakóházat fehérre meszelték. Az oromfalon két padlásszellőző nyílás és vakolatdíszek találhatók. Az utcai homlokzat nagyméretű ablakainak kereteit barnára festették.
Az épület végig tornácos, csak az utcai homlokzaton zárja le egy fal. A deszkamellvédes tornácot 6 db egyszerű faoszlop tartja. A szerkezetek merevítő könyökfái egyszerűek, egyenesek. A tornácon található a padlásfeljáró nyílása is. A portán a lakóház mögött találhatóak a gazd. épületek, a lakóházzal szemben pedig a nyári konyha. mindkettő épület cserépfedésű. A porta elején, a lakóépülettel szemben áll, a tulipánformára faragott csúcsú gémeskút.
A portát az utcáról sűrű léckerítés választja el. A bejárati kapu mellett, a kerítés előtt kis pad áll.

Alapjában véve jó állapotban van az épület, azt leszámítva, hogy a homlokzatán és tornácának falán itt-ott megrepedezett a vakolat.