Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A Széchenyi utca 16 sz. alatt áll az 1897-ben épített épület, melyet 1998-ban új tulajdonosa felújított, átépített. Az elől csonkakontyolt hátul kontyolt ház teteje palával fedett. A tetőgerinc közepén egy téglakémény látható
Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A favázas, vályogfalú lakóházat fehérre meszelték. Az utcai homlokzat pilaszter aplikációval tagolják.
A pilaszterek tetején feketére festett korinthoszi oszlopfő.
Az oromfalon lévő vakolatdíszek klasszicistahatást keltenek.
pilaszterek, kör alakú vakolatdíszek, párkányok, faragott keretű padlásszellőző ablakocskák, íves kispárkány, a ház építésének évét jelző fémtábla felett. A lakóházon 6 db. új ablak van a régiek helyett. Az épület udvar felőli homlokzata végig tornácos, a tornác padozata lebetonozva. A tornácot 7 díszes faragott faoszlop tartja. a tornác mellvéd nélküli. Az első tornácoszlop és az épület fala közötti háromszögben lévő fafaragás sárkánymotívumra utal. A lakóépülettel egybeépített szín és ól már cseréptetős. A portát az utcáról sűrű léckerítés választja el.

A ház oromzatán a vakolat néhány helyen sérült, párkánya töredezett. A tetőszerkezet fája kiszáradt, repedezett, a pala sem egyenletes. Nagy kár, hogy a tornác kerítését a ház stílusától teljesen eltérően deszkázták, és téglavörösre festették.