Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8471
törzsszám:
9983
szélesség (lat):
N 48° 6,218'
hosszúság (lon):
E 22° 32,085'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
764
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 km-re fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A falu egyik főutcáján, a Rákóczy utca 127 sz. alatt, a Rákóczy és a Hunyadi utca térré öblösödő kereszteződésénél található az 1872-ben épített lakóház.
A csonka kontyos ház palával van lefedve. Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A favázas vályogfalú ház fehérre meszelt, lábazata szürke. Az utcai Homlokzata pilaszter applikációval tagolták. oromfalán piros, zöld és fehér színűre festett klasszicista jellegű vakolatdíszek: a két szélén kör alakú dísz, benne virágmotívummal, középen a két szélső zsalut padlásszellőző ablakocska mintájára követő vakolatdísz benne virágmotívummal, felette félkör alakú koszorúval. Az oromfalra festették az épület építésének évét is. Az utcai homlokzat falazata helyenként már mállik. A lakóház udvari oldala eredetileg végéig tornácos volt, később a tornác utolsó traktusát leválasztották, deszkával beborították, és nyári konyhának alakították ki. A tornácot 5 db. vaskos, kőlábos, fehérre meszelt vályogoszlop tartja. A tornác mellvédje függőlegesen deszkázott. Az eresz alatt szépen faragott deszkasor húzódik végig a tornácoszlopok között. A padlásfeljáró létrája is a tornácról indul. Az épület utcai homlokzatának érdekessége még az oromfal és a csonkakontyos tető találkozásánál végighúzódó bádogcsipke. Az épületen megőrizték az eredeti nyílászárókat. Az utcai homlokzat 3 nagyméretű ablakának kerete zöldre van festve. A lakóház jómódú tarpai nagygazda házának benyomását kelti.

Állapotjelentések

2018.09.21 10:54 fehér állapot: 2 - pont: 26

Nagyon lepusztult ez a hajdan gazdago díszített módos gazdaház: vakolata jórészt lehullott, vakolatdíszei szinte teljesen eltűntek, a tetőzete mohásodik, az oromzatán a bádogcsipke is ledobta a színét és rozsdásodik. A tornác is rossz állapotban van. Kár érte.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.203 km)
Lakóház (0.289 km)
Lakóház (0.293 km)
Lakóház (0.314 km)
Lakóház (0.353 km)
Lakóház (0.500 km)
Lakóház (0.521 km)
Lakóház (0.537 km)
Lakóház (0.562 km)