Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 km-re fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A falu egyik főutcáján, a Rákóczy utca 99 sz. alatt található jómódú gazda ház.
A csonka kontyos ház bádoggal van lefedve. A bádogtető és a csatorna helyenként már erősen rozsdás. Az épületnek két téglakéménye van. Az egyik a tetőgerinc közepén áll, a másik az udvar felőli homlokzat jobb szélén. A tetőgerinc jobb szélén oromdísz látható 8talán szélkakas). A favázas vályogfalú épület szürkére van festve, csak a tornácot meszelték fehérre. A magas kőalapra emeltlakóház pincéjét és a lábazatát a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az utcai homlokzata klasszicistahatást kelt. Homlokzata pilaszter applikációval tagolták.
Oromfalán klasszicista jellegű motívumok. A vakolatdíszes utcai homlokzaton három zsaluzott nagyméretű ablak, felettük két kis padlásszellőző- nyílás látható. A homlokzat vakolata erősen pereg. Az épület- Tarpán ritka- 3 oszlopos, lopott tornácos lakóház. A rubusztus 3 kőlábas oszlop is a klasszicizmus szellemét sugallja. A kőlábak vályogból és téglából készültek. A fehérre meszelt, vastag tornácoszlopokon kettős abakusz. A magasan álló tornác bejáratához lépcső vezet fel. A tornác mellvédje függőlegesen deszkázott. A portát az utcától elválasztó kerítést vályogból építették, fehérre meszelték, és kétsoros cseréppel fedték be.

Semmi beavatkozás nem történt az előző jelentés óta. Ennek megfelelően az épület állapota tovább romlott. A kerítés fala kimondottan rossz állapotú, a cserépfedése szintúgy, ezen már a moha is megjelent. A homlokzat főként a párkány alatt elkoszolódott, az ablakok fakerete megrepedezett, a festéket ledobta, a tetőszerkezet láthatóan megroggyant egy kicsit.
Az udvarra eső fronton a fal sűrűn repedezett, a tornácra vivő lépcső töredezett, oszlopai kiábrándítóak.