Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8469
törzsszám:
9981
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
798
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 km-re fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A falu egyik főutcáján, a Rákóczy utca 67 sz. alatt található népi lakóház.
A csonka kontyos ház cseréppel van lefedve, a tetőgerincen egy téglakémény létszik.
Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. Fehérre meszelt a vályogfalú ház, a nyílászárók és a tornác mellvédje barnára van festve. A ház utcai homlokzata pilaszter applikációval tagolva. oromfalán klasszicista jellegű motívumok: a széleken két kör alakú vakolatdísz, középen stilizált kagylómotívum. Az oromfalon található még két padlásszellőző-nyílás, középen az építés évét vésték, de ez már nem kiolvasható. Az épület félig tornácos, az udvari homlokzat hátsó traktusában áll a tornác. A deszkamellvédes tornác a szőlő lugastól nem látszik. A kaputól betonjárda vezet a bejáratig. Az épület udvari homlokzatát befutotta a szőlő. A portát az utcáról egyszerűen faragott, függőleges léckerítés választja el.

Állapotjelentések

2018.09.21 10:35 fehér állapot: 5 - pont: 26

Az utcára néző homlokzatot egy nagy fa takarja, képeket csak a ház udvar felőli részéről lehetett készíteni. Az épület rendben van falai, tetőzete, nyílászárói épek, a porta gondozott.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.017 km)
Lakóház (0.041 km)
Lakóház (0.149 km)
Lakóház (0.219 km)
Lakóház (0.219 km)