Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A falu egyik főutcáján, a Rákóczy utca 37 sz. alatt található népi lakóház.
Az épület tetőgerince sajátos, hagyományostól eltérő elrendezést mutat, fordított állású: a cseréptető az utca felé kontyolt, az udvari felé csonkakontyolt. A cseréptető gerincén egy téglakémény áll. Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A fehérre meszelt vályogfalú ház falazata mállik.
Az épület körül tornácos: az utcai és udvari felőli oldalról is tornác veszi körbe. A deszkamellvédes tornác oszlopai esztergályozott díszítésűek. A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések ívesek. Az esztergált tornácoszlopokat karfa köti össze. A tornácot az utcai homlokzaton 4 oszlop, az udvar felőli homlokzaton 7 faoszlop tartja.
A tornác szőlőlugassal van befuttatva.
A portán található még egy ól és egy istálló, mindkettő vályogból készült cserépfedésű nyeregtetős épületek portája kerítéssel van elválasztva. A lakóház a tipikus tarpai nagygazda ház képét mutatja.

Lassan elfedi a láthatóságot a futtatott szőlő és a dús növényzet. Ami látszik: az épületet gazdálkodó ember vagy család lakja, akik inkább a természetes környezetet kedvelik.