Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8464
törzsszám:
9991
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
1114
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 km-re fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A Petőfi Sándor utca 22 sz. alatt, 1860-ban épült lakóház.
A csonka kontyos ház palával van lefedve, a tetőgerinc közepén 1 db. téglakémény látszik. Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája.
Homlokzatát feketére festett pilaszter applikációval tagolták. oromfalán klasszicista motívumok (2 pilaszter két szélen két feketére festett kör, közepén stilizált kagyló motívum). A vakolatdíszes utcai homlokzaton található még két padlásszellőző ablakocska és a ház építésének éve külön vakolat díszen, az oromfal közepén. A lakóház fehérre van meszelve, a vakolatdíszeket az utcai homlokzaton feketére festették.
Az épület udvari homlokzata végig tornácos. A deszkamellvédes tornác oszlopai (5db.) esztergályozott díszítésűek. A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések is faragottak. Az esztergált tornácoszlopokat karfa köti össze. A tornác belső falán festett, színes virágmotívumok láthatók. A porta elhanyagolt, benőtte a növényzet
A telket az utcától függőlegesen deszkázott, új típusú betonkerítés választja el.
Az épület jellegzetes tarpai nagygazda ház képét mutatja.

Állapotjelentések

2018.09.21 12:16 fehér állapot: 4 - pont: 26

A palatető mohásodik, a szép gerendás fatornác oszlopai néhol meghasadtak. Az oromzat díszítményeinek szürke színeit téglavörösre váltották, ez valamivel jobb, mint a korábbi, a beregi tájak házain nem alkalmazott szürke.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.042 km)
Lakóház (0.306 km)
Lakóépület (0.385 km)
Lakóház (0.469 km)