Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház és melléképületek, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 88 sz. alatt áll, az 1889-ben épített lakóház.
A mindkét végén kontyolt nyeregtető bádoggal van fedve. A tetőgerinc közepén egy téglakémény látszik. A tető udvar felőli részén két szellőző ablakocska van. Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. A magas kőalapra emelt lakóház alapfalait a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az épület vakolata erősen mállik. Az utcai homlokzat falán 3 nagyméretű ablak áll., a homlokzat két szélén egy- egy pilaszter(falpillér). Az utcai homlokzaton még láthatóak az eresz alatti vakolatdíszek.
A lakóház az udvar felől félig tornácos, a homlokzat hátsó traktusán található deszkamellvédes (rédelyes) tornácot négy db. vaskos, esztergályozott díszítésű faoszlop tartja. A tornác bejárati kiskapujának íves kiképzése szép ácsmunkára utal. A telken, lakóépület mögött álló istálló csonka kontyos, bádoggal fedett tetőszerkezete beszakadt. A portán a lakóházzal szemközti oldalon áll a nyári konyha és az ól. A portát az utcától elválasztó kerítés vályogból falazott, fehérre meszelt és bádoggal fedett. A függőlegesen deszkázott, kétleveles, tömör nagykapu és a talpon álló, faragott, kapufélfás, betétes fedeles kisakapu a tarpai ácsmesterség emlékei.

A ház első és második traktusát is tatarozták, újrafestették, a tetőt is rendbe hozták. A famunkák elvégzése, az ablakok cseréje még nem történt meg.