Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 84 sz. alatt áll, az 1894-ben épített lakóház.
A kontyolt nyeregtető palával van fedve, a tetőgerinc közepén téglakémény látszik.
Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. A tetőgerinc két szélén két szélkakas. A tető udvar felőli oldalán két darab padlásszellőző nyílás.
Az utcai homlokzat 3, az udvari homlokzaton 1 nagyméretű zsalugáteres ablak látszik.
Az épület félig tornácos, a lakóház második traktusában áll a tornác, melyet szőlőlugas fut be. A deszkamellvédes tornác négy db. faoszlopa faragott díszítésű. A magas kőalapra emelt lakóház pincéjét és alapzatát a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
A portát az utcától függőlegesen deszkázott kerítés választja el. A deszkából készül, tömör, kétszárnyas nagykapu balján álló. faragott kapufélfás, betétes fedeles kiskapu.
A bádoggal fedett kiskapu bal kapufélfájában vésett évszám látható 81879), a jobb oldali kapufélfán pedig egy cserépből kinövő tulipán faragás.
Az épület tipikus tarpai nagygazdaház képét mutatja.

A ház homlokzata a sűrű növényzettől, fáktól egyáltalán nem látszik, és a kerítése is magas. Annyi látható csak, hogy a spaletta elhasználódott, a ház lábazata vizesedik. A tető és a rajta álló szélkakasok nagyon rossz állapotban vannak, az udvar elhanyagolt. A háromosztatú ház első traktusát stílustalanul, négy vízszintes osztással és három színnel átfestették, a féltornác fái korhadnak, ugyanúgy, mint a hajdan bizonyára nagyon szép fakerítés és kapu. A Kapun a bevésett tulipán motívum még látszik.

Szárazmalom (0.302 km)