Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 56 sz. alatt áll, az 1898-ben épített lakóház.
A csonka kontyolt lakóház teteje palával fedett, a tetőgerinc elején egy új téglakémény látható
Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A magas kőalapra épült, a pince és alapfalakat a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az épület favázas, vályogfalú, a lábazata szürkére festett. Az utcai homlokzaton bal oldalt a tornác ablak mellette szobaablak látható. Az oromfal felső része három pilaszterrel tagolt, a középső két mezőben két zsaluzott, vakolatkeretes padlásszellőző. Az utcai homlokzat sárgára festve, lábazata szürke.
Az épület udvari oldala végig tornácos.
A deszkamellvédes tornác 7 db. faoszlopa esztergályozott díszítésű. A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések is egyenesek. A tornácot felülről deszka-fafödém borítja. Az emelt tornácra két lépcső vezet föl: az első a bejárati ajtóval szemközti, a másik a padlásföljáró, ill. kamra ajtójához vezet a tornác hátsó traktusában. E mellett található a pincelejárat lépcsője, melyet fehérre meszelt vályogmellvéd választ el a tornáctól. A portán a lakóépület mögött, de azzal egyvonalban álló istálló fehérre meszelt, nyeregtetős.

A homlokzatot újrafestették, a tornác, és hátul a régi istállót is hasznosították, az állapota jó. A porta gondozott, virágos. A tetőcserepeken látszik az idő nyoma.

Szárazmalom (0.147 km)