Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8457
törzsszám:
9970
szélesség (lat):
N 48° 6,133'
hosszúság (lon):
E 22° 31,424'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
920
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 56 sz. alatt áll, az 1898-ben épített lakóház.
A csonka kontyolt lakóház teteje palával fedett, a tetőgerinc elején egy új téglakémény látható
Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A magas kőalapra épült, a pince és alapfalakat a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az épület favázas, vályogfalú, a lábazata szürkére festett. Az utcai homlokzaton bal oldalt a tornác ablak mellette szobaablak látható. Az oromfal felső része három pilaszterrel tagolt, a középső két mezőben két zsaluzott, vakolatkeretes padlásszellőző. Az utcai homlokzat sárgára festve, lábazata szürke.
Az épület udvari oldala végig tornácos.
A deszkamellvédes tornác 7 db. faoszlopa esztergályozott díszítésű. A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések is egyenesek. A tornácot felülről deszka-fafödém borítja. Az emelt tornácra két lépcső vezet föl: az első a bejárati ajtóval szemközti, a másik a padlásföljáró, ill. kamra ajtójához vezet a tornác hátsó traktusában. E mellett található a pincelejárat lépcsője, melyet fehérre meszelt vályogmellvéd választ el a tornáctól. A portán a lakóépület mögött, de azzal egyvonalban álló istálló fehérre meszelt, nyeregtetős.

Állapotjelentések

2018.09.21 11:24 fehér állapot: 5 - pont: 26

A homlokzatot újrafestették, a tornác, és hátul a régi istállót is hasznosították, az állapota jó. A porta gondozott, virágos. A tetőcserepeken látszik az idő nyoma.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.012 km)
Lakóház (0.024 km)
Szárazmalom (0.149 km)
Lakóház (0.199 km)
Lakóház (0.222 km)
Lakóház (0.235 km)
Lakóház (0.269 km)
Lakóház (0.393 km)
Lakóház (0.400 km)