Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 56 sz. alatt áll, az 1898-ben épített lakóház.
A csonka kontyolt lakóház teteje palával fedett, a tetőgerinc elején egy új téglakémény látható
Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A sárga festett lakóház magas kőalapra épült, a pince és alapfalakat a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az utcai homlokzat klasszicistahatást kelt: pilaszterek, kiugró párkány, stilizált kagylómotívum a ház építésének évét tartalmazó vakolatdísz felett, vakolatdísz keretű padlásszellőző- ablakocskák. Az épület lopott tornácos, a tornácot egy db. vaskos, kőlábas vályog oszlop tartja. A tornác mellvédje függőlegesen deszkázott. A lakóépület udvari homlokzatát befutotta a vadszőlő. Az udvari homlokzat bal oldalához van építve a pincelejáró. A porta végében a lakóépülettel egyvonalban áll a csonkakontyos, cseréptetős istálló és szín. A lakóépület udvari homlokzatával szemközt áll a nyári konyha előltornácos, fehérre meszelt, deszkázott oromfalú, cserépborítású, csonkakontyos épülete. A kaputól induló betonjárda köti össze a porta épületeit egymástól.

Kutya nincs, csak tábla. A porta elhanyagolt, felvonulási terület vagy raktár benyomását kelti. A ház tetőcserepei elhasználódtak, a ház fala – főként a párkánya – elkoszlott. A tornácát beépítették, egyetlen vaskos oszlopa és a még befejezetlen lépcső jelzi a felújítási terv szándékát.

Szárazmalom (0.129 km)