Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8455
törzsszám:
9988
szélesség (lat):
N 48° 6,023'
hosszúság (lon):
E 22° 31,567'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
899
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi. Vendégház.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 24 sz. alatt áll, az 1906-ben épített lakóház.
A tiszta rendezett portán a gyönyörűen helyreállított épületek ma panzióként üzemelnek. A csonka kontyolt lakóház teteje fazsindellyel fedett, a tetőgerinc elején egy új téglakémény látható
Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. Fehérre meszelt vályog falazatát a felújítás során alábetonozták. Utcai homlokzatát 3 pilaszter díszíti, az oromfalon látható még két zsaluzott padlásszellőző és a köztük lévő vakolatdíszen az épület építésének évszáma (1906). Az utcai homlokzaton lévő tornácablak és a jobbján lévő két szobaablak barnára festett. A lakóház udvari oldalán álló tornácát a homlokzati fal és az épület hátsó traktusa zárja le. A deszkamellvédes tornác 7 db. faoszlopa faragott díszítésű. A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések is faragottak, egyenesek (darulábas tornácoszlop). A telken áll még, a lakóépülettel egybeépített, de magasabb, fehérre meszelt, cseréptetős istálló és szénás ól, továbbá a lakóházzal szemben álló fazsindelyes, csonkakontyolt fehérre meszelt, hátul kis tornácos nyári konyha és a mögötte álló kerekes kút. A telek végében- vendégek miatt- teniszpályák épültek. A portát az utcától elválasztó kerítés, nagykapu és cseréppel borított, fedeles kiskapu újonnan készült, de tökéletesen igazodik a porta kellemes hangulatához.

Állapotjelentések

2018.09.02 10:25 fehér állapot: 5 - pont: 26

Tökéletesen rendben tartott épület, kifogástalan.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.157 km)
Szárazmalom (0.179 km)
Lakóház (0.184 km)
Lakóház (0.205 km)
Lakóház (0.213 km)
Lakóház (0.222 km)
Lakóház (0.246 km)
Lakóház (0.263 km)
Lakóház (0.282 km)