Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8455
törzsszám:
9988
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
899
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi. Vendégház.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 24 sz. alatt áll, az 1906-ben épített lakóház.
A tiszta rendezett portán a gyönyörűen helyreállított épületek ma panzióként üzemelnek. A csonka kontyolt lakóház teteje fazsindellyel fedett, a tetőgerinc elején egy új téglakémény látható
Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. Fehérre meszelt vályog falazatát a felújítás során alábetonozták. Utcai homlokzatát 3 pilaszter díszíti, az oromfalon látható még két zsaluzott padlásszellőző és a köztük lévő vakolatdíszen az épület építésének évszáma (1906). Az utcai homlokzaton lévő tornácablak és a jobbján lévő két szobaablak barnára festett. A lakóház udvari oldalán álló tornácát a homlokzati fal és az épület hátsó traktusa zárja le. A deszkamellvédes tornác 7 db. faoszlopa faragott díszítésű. A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések is faragottak, egyenesek (darulábas tornácoszlop). A telken áll még, a lakóépülettel egybeépített, de magasabb, fehérre meszelt, cseréptetős istálló és szénás ól, továbbá a lakóházzal szemben álló fazsindelyes, csonkakontyolt fehérre meszelt, hátul kis tornácos nyári konyha és a mögötte álló kerekes kút. A telek végében- vendégek miatt- teniszpályák épültek. A portát az utcától elválasztó kerítés, nagykapu és cseréppel borított, fedeles kiskapu újonnan készült, de tökéletesen igazodik a porta kellemes hangulatához.

Állapotjelentések

2018.09.02 10:25 fehér állapot: 5 - pont: 26

Tökéletesen rendben tartott épület, kifogástalan.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.157 km)
Szárazmalom (0.176 km)
Lakóház (0.182 km)
Lakóház (0.202 km)
Lakóház (0.209 km)