Szárazmalom

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Szárazmalom, népi, 19. sz. eleje. Múzeum.
:
Az Észak-Tiszántúl minden falvában épült szárazmalom, még akkor is, ha vízimalom vagy szélmalom volt a közelben. A nagyobb falvakban általában több malom is működött, így Tarpán 6 szárazmalom és egy szélmalom. Az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma az Árpád és a Kossuth utca találkozásánál kialakult téren (Tóhát) áll.
A tölgyzsindellyel fedett malom szerkezetileg két jól 2 elkülöníthető részre oszlik: kerengő sátor (vagy keringő) és a malomház.
A kerengősátort 12 vastag tölgyfa oszlop és az erre helyezett 12 szögű, gúla alakú sátortető képzi.
A kerengősátor alsó átmérője 14 m. A szárazmalom másik nagyon fontos eleme a favázas malomház, amelyet a régi mintájára zsilipelt deszkafából készítettek és kontyolt
nyeregtetővel láttak el.
Az 1930-as években az épületet átépítették: a keringő korhadt zsindelytetejét bádoggal átfedték, a gépészeti berendezést eltávolították, a kerengősátor oszlopközeit vályoggal befalazták. Az 1950-es években még a malomházat is lebontották. A mai alakját az 1980-as helyreállítás során nyerte el, amikor az eredeti malom mintájára visszaállították a malomházat, és a tölgyzsindellyel fedték le az egész malom-komplexumot.
A malomház bejárata mellett egy faragott kis fapad áll. A szárazmalom kifogástalan állapotban van, és rendezett képet mutat.

Két éve jártam itt ezt megelőzően. A malom akkor, és most is példás rendben van. Szemlátomást gondozzák, portalanítják a belső szerkezetét is.