Domahidy-kastély

Mátészalka Körzeti Földhivatal
Szociális otthon, volt Domahidy-kastély, klasszicista, 1850 körül épült. Eklektikus átépítéssel.
:
Utcai homlokzatos, kiugró középrizalitos téglalap alaprajzú, kétszintes kontyolt nyeregtetős épület.
Bejárata az utcai oldal erősen kiülő középrizalitjának emeleti részén nyílik. A rizalit lábazati részében kétoldali lépcső indul az itt kialakított teraszra. Ezt timpanonos síkmennyezetes oromzat koronázza, melyet 4 dórfejezetes hengeres, rovátkolt oszlop tart, mögötte a falat féloszlopok tagolják. A homlokzati oszlopok ritmusában a lábazaton 4 kis vaskos falpilaszter.
A rizalit két oldalán aedikulás kiképzésű timpanonos keretezésű ablakok. A mélyföldszintre, a lábazati fekvő téglalap formájú ablakok világítanak.
Oldalhomlokzatait kompozit fejezetes falpilaszterek keretezte mezőben, félköríves keretben 2 egyenes záródású ablak nyílik az emeleten.
Udvari homlokzatának sarkain lizénapáros falpilaszterek állnak, a falon 3 félköríves, szemöldökpárkányos, ezek szélén 1-1 aedikulás kiképzésű timpanonos oromzatos ablak nyílik.
Földszintje 1+1+ajtó+1+1 tengelyes körbefutó csonkapárkánya felett kontyolt nyeregtető, melyet hódfarkú cserép fed.

A kastély magánkézben van. Szigorúan bekerítve, kutyákkal őrizve, ezért csak az utcáról tudtam fényképezni.