Kisvárda Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, középkori eredetű, hajója barokk, 1786. A többi rész 1859-1860 között épült. Berendezés: szószék, klasszicista, 19. sz. közepe.
:
Egyhajós, K-Ny-i irányban tájolt, szabadon álló, Ny-i homlokzati toronnyal és nagyméretű, D-i sekrestyével rendelkező, középkori eredetű, 1786-ban barokkosan, 1860 körül klasszicista stílusban átépített templom, mely a község központjában, szorosan az út vonalában helyezkedik el.
Az épület koszorúpárkánya, kiugró falsávjai és lábazata erősen hangsúlyozott (a lábazat sötétbarna, a falak barnásra a falsávok és a párkány fehérre kőporozottak).
Főhomlokzatán falpillérekkel keretezett, kis kiülésű, timpanonos középrizalit. A timpanonban lábas latin kereszt, a főpárkányban, a homlokzat egész hosszában, felirat látható: "Jertek imádjuk az Urat". A főpárkány jobb és bal oldalán talapzaton balról Szent István, jobbról Szent László kőszobra áll. A középrizalit felett emelkedő tornya - a középrizalitot is számítva - háromszintes. Középső szintjében, mely a hajó K-i oromzatából lép ki, kis, félköríves ablaknyílás látható. Harmadik szintjének mindegyik, pilaszterek által szegélyezett, homlokzatában félköríves lezárású ablaknyílás van. Ezek fölött egy-egy, óraszámlapnak kialakított, kör alakú bemélyedés helyezkedik el. A hagymás, laternás, bádogborítású gúlasisak erősen kiugró párkányon ül.
A templom É-i, lizénák által öt faltükörre osztott, homlokzata három fő síkra törik. Balról az első faltükörben (1. falsík), egymás fölött, két kis, téglalap formájú ablak látható. A második és negyedik faltükörben (2. falsík) egy-egy nagyméretű, szegmensíves lezárású, könyöklőpárkányos ablaknyílás van. Ugyanilyen ablak helyezkedik el az ötödik faltükörben (3. falsík).
A Ny-i, két fő síkban futó, három faltükrös homlokzat ablaktalan.
A D-i homlokzat Ny-i végéhez illeszkedő sekrestye (és a fölötte elhelyezkedő "urak kórusa") egy D felé néző egyenes lezárású ablakkal és egy ugyancsak egyenes lezárású bejárattal bír. A hajó D-i homlokzatának maradék része négy faltükrös. Balról az első és a harmadik faltükörben nagyméretű, szegmensíves, könyöklőpárkányos, a negyedik faltükörben pedig egy kisméretű, téglalap formájú ablaknyílás látható.
A hajó tetőzete K-i végén oromzatos, Ny-i végén kontyolt, palával fedett nyeregtető.
A templomkertben, az épület ÉK-i sarkától néhány méterre kőkereszt áll.