Jármy-Jordán-kastély

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Óvoda, volt Jármy-Jordán-kastély, barokk, 18. sz. vége. Átalakítva.
:
Földszintes, szabadon álló, L alaprajzú épület, utcai homlokzatából kilépő középrizalittal. Kontyolt nyeregtetővel.
Bejárata az udvar felől nyílik. Főhomlokzatából lekerekített ívelt, tört oromzatú középrizalit ugrik ki, ez az oldala 2+3+2 tengelyes.
A timpanonos oromzatában vakolt kettős címer, melyet erőteljesen kiugró többször tagolt párkányzat keretez.
A rizalit két oldalán egyenes záródású, szemöldökpárkányos, a rizalitban szegmensíves ívelt szemöldökpárkányos ablakok nyílnak, utóbbiak karcolt vakolatú falmezőben.
Udvari oldalán széles félköríves árkádokkal nyíló folyosó nyílik a bejárata.
Az L alakú épület udvarának hátsó falán és a keleti falon ívelt lezárású lizénák keretezte faltükrökben egyenes záródású ablakok nyílnak, felettük vakolt téglalap alakú tagolóelem.
Kontyolt, a rizalit felett oromzatos nyeregtetejét műpala fedi.

Az épület állapota a legutolsó jelentés óta nem változott. Hármasnál azért egy kicsivel jobbra értékelném, mert a tető nem ázik és még a palafedés is rendben van. Igaz a mohásodás már megjelent rajta, de ez a vízlevezető képességet befolyásolja. A vakolat számtalan helyen pereg ill. lepergett. Szerkezetileg viszont még teljesen jó állapotban van a z épület. Régebben valószínűleg óvodaként működött!

Mikecz-kúria (2.938 km)
Középület (4.591 km)