Görög katolikus templom

g.kat. templom
Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kat. templom, késő barokk, 1800-1807. Berendezés: ikonosztáz, szószék, késő barokk, 19. sz. eleje.
:
A település központjában, utcafronton, enyhe kiemelkedésen fekszik.
A kétboltszakaszos hajóhoz szegmentíves záródású, keskenyebb szentély csatlakozik. Egy homlokzati toronnyal épült nyeregtetős épület, K felé néző szentéllyel.
Bejárata a hosszház Ny-i oldala elé épített torony alatt nyílik.
Fakeretes, egyenes záródású bejárata felett keret nélküli lantablak nyílik. A szinteket övpárkány tagolja. A következő szinten szalagkeretes, szegmensíves ablak, harangszinten ugyanilyen ablak, mely fölött félórapárkány fut körbe.
A torony sarkai lekerekítettek, íves oromzattal csatlakozik a hajóhoz, törtvonalú, párnázott bádog sisak fedi.
A hajó D-i oldalán három szalagkeretes, szegmensíves ablak, enyhén visszaugró faltükörben. A főhajóból enyhe rizalittal ugrik ki a kereszthajó.
A szentély szegmensívesen záródik, ÉK-i oldalához kapcsolódik a sekrestye, melyet félnyeregtető fed. A hajó É-i oldalának tagolása megegyezik a D-ivel.
Nyeregtetős, bádogfedésű épület, a szentély fölött bádog huszártorony áll.

A sok zöld növénytől nehezen látszik a templom