Kápolna

kápolna
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Magyar Orotodox Egyház kápolnája, eredetileg lakóház, 1910 körül. Homlokzata eklektikus. Belsőben ikonosztáz, barokk, két ikon, 17. sz. első fele.
:
Fésűs beépítésben álló, L alaprajzú, részben alápincézett (északi sarok) saroképület. Kontyolt nyeregtetős, palafedésű, épület, a tetőgerincen vasrács. Földszintes.
Mindkét homlokzata hasonló kialakítású, a két homlokzatrészt ívesen hajló sarokrizalit köti össze, a rizalitot palafedésű kupola zárja kettőskereszttel.
Széchenyi utcai (déli) homlokzata 2+2 tengelyes, ezt követi a háromtengelyes sarokrizalit, Bessenyei téri (keleti) homlokzata 4+2 tengelyes. Mindkét homlokzat szélső két tengelye oldalrizalitként előreugrik.
A téglalábazat felett a homlokzat sávozott, sárga klinkertégla sávok osztják mezőkre.
Az ablakok egyenes záródásúak, aediculásak. Az ablakok alatti kötényben viráginda, a rizalitok ablakai alatt álballuszteres mellvéd. Az ablakokat könyöklőpárkány köti össze. A homlokzatot konzolos főpárkány zárja, frízmezejében igen gazdag stukkódísz, kancsókból kinövő virágfüzérekkel. A rizalitok felett álballuszteres attikafal.
Udvari homlokzatán beüvegezett folyosó, melyre két bejárat nyílik, a keleti szárny középrészén és a rövidebb nyugati homlokzaton. Utóbbi egy kosáríves, gazdagon stukkódíszes, áttört mellvédű kapu, mely teraszra vezet, innét nyílik a nagyméretű, osztott, színes üveges bejárati ajtó.

Nagyon jó állapotban van, változás nem történt.