Nyírvíz palota

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nyírvíz palota, jelenleg lakások, irodák és üzletek. Földszint + 3 emeletes, gazdagon tagolt tömegű és homlokzatú sarok- és oldalrizalitokkal, tetőfelépítményekkel hangsúlyozott épület. Szecessziós jellegű, épült Papp Gyula és Szabolcs Ferenc építész
:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú épület, három emeletes, manzárdtetős, pala- és bádogfedésű épület.
Homlokzatai gazdagon tagoltak, oldal- közép- és sarokrizalittal. Széchenyi utcai homlokzatán (déli homlokzat) a földszinten egyenes záródású üzletajtók és kirakatnyílások, a középtengelyben félköríves kapu. Az első szint és a földszint között osztópárkány. Az első emelet 3+3+5+3+3 tengelyes, valamennyi ablak egyenes záródású.
A további két emelet 3+5+5+5+3 tengelyesek, a rizalitok ablakai egyenes záródásúak, gazdag köténydísszel. A középrizalit két szélső tengelyében hátrahúzott, áttört mellvédű erkélyek, közöttük páros ablakok. A rizalitok közötti részeken vasrácsos, konzolos függőfolyosó, egyenes záródású nyílásokkal. A rizalitok felett magas attikafal, rés padlásszellőző ablakokkal. A középrizalit attikafalán mozaikképek.
A déli és keleti homlokzatot kupolával lezárt sarokrizalit köti össze. A keleti homlokzat 3+5+3 tengelyes. Megoldásaiban hasonló a déli homlokzat kialakításához.
Az épületszárnyak két udvart fognak közre. A nagyobb udvar déli szárnyán beüvegezett függőfolyosó, rövidebb keleti és nyugati szárnyán konzolos, vasrácsos függőfolyosó mindhárom emeleten.
A keleti udvaron, a déli szárnyon vasrácsos, konzolos függőfolyosó. A másik három oldalon egyenes záródású ablakok.

Csak külső képek! Az épület nagyon szép állapotban van. Sajna időm rövidsége miatt többre nem futotta.

Székház (0.075 km)