Takarékpalota

pénzintézet
bank
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Takarékpalota, jelenleg irodaház, lakások és üzletek. Késő eklektikus stílusban épült 1912-ben Hubert József tervei szerint.
2000: homlokzatfelújítás
:
Zártsorú beépítésben álló, összetett alaprajzú épület. Szárnyai egy háromszög és egy téglalap alaprajzú udvart zárnak közre. Két emeletes, manzárdtetős, palafedésű épület, a tetőn bádog padlásszellőzők.
Rákóczi utcai, nyugati homlokzatának földszintje sávozott, részben átalakított egyenes záródású ajtó- és kirakatnyílásokkal. A középrizalit középtengelyében rusztikázott oszlopok által közrefogott félköríves kapu.
A földszint és az első emelet között hangsúlyos osztópárkány. Az emeletek 2+3+5+3+2+1+2+1+2+1 tengelyesek, középrizalittal. Az első emelet ablakai egyenes szemöldökű, gazdagon díszített ablakok váltakoznak, az ablakok között lizénák. A második emeleten egyenes záródású, záróköves ablakok. A homlokzatot konzolos főpárkány zárja. A középrizalit széle kváderezett. A kapu felett mindkét szinten áttört mellvédű erkély, a középső három tengely ionfejezetű páros pillérek fogják közre, melyek a félköríves oromzatot is tartják, az oromzat mezejében puttók tartotta évszámos tábla, az oromzat csúcsán tornyocskában méhkaptár.
A sarokrizalit külön homlokzatként jelenik meg, sávozott a homlokzat, földszintjén két egyenes záródású ajtó, konzolos esőtetővel. Az osztópárkány felett mindkét szinten áttört mellvédű erkély, egyenes záródású erkélyajtókkal. A homlokzat ion oszlopok keretezik. A konzol főpárkány felett, gazdagon díszített kupolaszerű lezárás, padlásablakokkal, tetején tornyocskában méhkaptár.
Dózsa György úti (keleti) homlokzata 2+1+2+3+2+5+2+3+2+2+1 tengelyes, kialakítása hasonló a Rákóczi utcai homlokzatéhoz. A belső udvarok emeleti szintjein vasrácsos függőfolyosók.

Kifogástalan állapotú épület

Szálloda (0.105 km)