Zsinagóga

zsinagóga
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zsinagóga, tervezte Baumhorn Lipót, épült a két világháború között, romantikus építészeti elemekkel.
:
A templomkertben, az utcavonaltól kissé hátrébbálló, megközelítőleg téglány alaprajzú zsinagógaépület. Nyeregtetős, palafedésű.
Nyugati homlokzatán előreugró, félköríves apszis, mely bádoggal fedett, felette rózsaablak, ezt a részt három, negyedoszlopok tartotta fogazott, félköríves oromzat zárja.
A homlokzat két oldalán a lépcsőházak kiugró rizalitjai, melyeket 3-3 félköríves ablak világít meg.
Nyugati homlokzatán 3 félköríves bejárati kapu, a középső nagyobb, behúzott. A bejárati kapuk mellett csúcsíves stukkódíszben végződő lizénák. A bejárat felett nagyméretű osztott csúcsíves ablak, a főpárkány felett oromzat, kőtáblákkal. A bejárati rész egésze előrelép a homlokzatból.
Oldalhomlokzatait lizénák osztják falsávokra, nagyméretű félköríves, osztott ablakokkal, mindkét oldalon félköríves bejárati ajtókkal.

Állapota változatlanul jó.

Béke Szálló (0.103 km)