Iskola

oktatási és gyermekintézmény
általános iskola
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Általános iskola, közép- és két oldalrizalittal tagolt, nyújtott tömegű épület. Eklektikus stílusban épült 1890-ben, Alpár Ignác tervei szerint.
:
Az utcavonalban szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes, alápincézett saroképület. Nyeregtetős, a sarokrizalitok felett sátortetős, palafedésű épület.
Főhomlokzata 1+8+5+8+1 tengelyes, sarok- és középrizalitos. A földszint sávozott díszű, egyenes záródású, kereteletlen ablakokkal. Az oldalbejáratok az oldalrizalitok mellett nyílnak, egyenes záródású, fakapuszárnyas, vasrácsos ajtók.
A főbejárat a középrizalit középtengelyében nyílik, félköríves, fa kapuszárnyakkal.
A két szint hangsúlyos párkánnyal van elválasztva. Az emeleti ablakok alatt övpárkány fut végig. Az emeleti ablakok timpanonos és egyenes szemöldökűek váltakozásából állnak. Utóbbiak felett téglalap alakú mezőben virágfüzérdísz angyalfejekkel.
A sarokrizalitok emeletén timpanonos keretelt ablak, mellettük két oldalon üres szoborfülkék.
A középrizalit emeletén, a főbejárat felett nagyméretű, mélyített félköríves erkélyajtó, előtte félköríves, balluszteres erkély.
Mellette 2-2 félköríves záródású, nagyméretű ablak. Felettük a díszterem megvilágítására szolgáló téglalap alakú világítóablakok.
A rizalit falsávokra tagolt, középrészét timpanon zárja le, mezejében leveles stukkódísz. A homlokzat előtt alacsony vasrácsos kerítés.
Oldalhomlokzatai 7 tengelyesek, hasonló díszítőelemekkel.
Udvari homlokzatán kereteletlen, egyenes záródású és félköríves nyílások. Előreugró lépcsőház a középrizalit mögött. D-i része előtt későbbi toldalék.

Az épület felújított