ev. templom
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ev. templom, barokk eredetű, 1784-1786. Átalakítva eklektikus-neobarokk stílusban 1850-1860 között, 1885-1886-ban és 1936-ban. Berendezés: oltár, szószék, 18. sz.
:
A Luther téren szabadon álló, háromhajós, poligonális szentélyzáródású, keletelt templom, homlokzati toronnyal. A templomot palafedés borítja, 3-3 világító ablakkal. A szentély fölött gomb és zászló található.
Az utcaszintnél kissé emeltebb templomhoz széles kőlépcsősor vezet. A főhomlokzat háromtengelyes, a tornyot lapos középrizalit emeli ki. a főbejárati kapu kosáríves, körülötte stukkódísz és aediculás, kettős ionoszlopos keretezés, a kapu felett felirat.
A keretezés összekapcsolja a kaput a fölötte lévő szegmensíves karzatablakkal, ugyancsak gazdag, oszlopos, stukkódíszes, volutás keretezéssel. Az oldalsó tengelyekben a földszinten kisebb, a karzatszinten nagyobb, szegmensíves ablakok vannak, aediculás keretben.
A tengelyeket korinthoszi fejezetes óriás falpillérek választják el egymástól, a rizalitot lépcsősen kialakított pillérek tagolják.
A széles két sávot magába foglaló, golyvázott főpárkány fölött a tornyot két törtíves féloromzat kapcsolja a hajóhoz. A féloromzatok volutás végein copf kőtobozok vannak, a mezőkben 1-1 fekvő ovális ablak van gazdag keretezéssel.
A toronytest alsó szintjén vasállványon 12 harangból álló harangjáték van és óra. A harangok szintjén félköríves ablakok vannak. Az órapárkány fölött a tornyon törtvonalú, magas lanternás, bádog hagymasisak van, tetején csillaggal.
Oldalhomlokzatain korinthoszi fejezetes, óriás falpillérek között két szinten 6-6 nyílástengely található. A harmadik tengelyben oldalbejáratok vannak, a többi szegmensíves ablak, gazdag keretezéssel, timpanonos szemöldökkel.
A hátsó homlokzaton, a poligonális szentélyen három szegmensíves ablak van és sekrestye ajtó. A keresztvasas vaskaput rátett virágdíszek dekorálják, M. T. monogrammal. Fölötte kronosztikonos felirat.

Néhány kép.

Iskola (0.033 km)