Szálloda

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
szálloda
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Régi Szabolcs (volt Korona) Szálloda, földszint-emeletes, tetőfelépítménnyel hangsúlyozott, középrizalittal osztott, belső udvart közrezáró tömegű épület. Eklektikus stílusban épült 1895-ben, Alpár Ignác tervei szerint.
:
A Kossuth tér, Szabadság tér, Dózsa György út által határolt területen álló nagyméretű, egyemeletes saroképület.
Az épület összetett alaprajzú, két udvart zárnak közre a szárnyak.
Kontyolt nyeregtető, a rizalitok felett manzárdtetős épület, palafedésű, bádog padlásszellőzőkkel.
Kossuth téri (nyugati) homlokzata 1+3+7+3+1+3 tengelyes, közép- és oldalrizalitos, déli végén lekerekített homlokzatú.
A földszint sávozott, egyenes záródású nyílásokkal. A két szint között hangsúlyos osztópárkány. A rizalitok emeleti részei is sávozottak, az oldalrizalitokban gazdagon keretelt páros ablakok. A középrizalit két szélső tengelyében szoborfülkében két kőváza, alatta füzérdísz, felette egyenes szemöldök.
A középrészen nagyobb félköríves erkélyajtós és egyenes záródású ablakok váltakoznak, gazdag kereteléssel. Felettük világító ablaksor, köztük gazdag stukkódísz. A homlokzatot fogazott párkány zárja. Az oldalrészeken egyenes záródású ablakok.
Szabadság téri (déli) homlokzata3+3+3 tengelyes, ehhez kapcsolódva keletről és nyugatról 1-1 háromtengelyes ívesen hajló rész.
A földszint sávozott, egyenes záródású kirakatablakokkal, a középtengelyben rusztikázott oszlopok között, egyenes záródású, modern bejárati kapu.
A kapu felett 4 konzolon nyugvó balluszteres mellvédű erkély, melyre gazdagon keretelt erkélyajtó és két ablak nyílik. A középrizalit lizénákkal tagolt, az erkélyajtó felett női fejes, címeres stukkódísz. A középrizalitot fogazott oromzat zárja, kör alakú szellőzőablakkal. Az emelet többi ablaka egyenes záródású, egyenes és törtvonalú szemöldök váltakozásával.
Dózsa úti homlokzata 2+3+2+3+12+2+3+2 tengelyes. A földszint sávozott, egyenes záródású nyílásokkal. A rizalitok emeletén gazdag keretelésű páros ablakok, egyenes szemöldökkel.
A déli udvaron egyenes záródású ablakok, az étterem kerthelyisége. Az emeleti részen függőfolyosó.

Messziről szép, közelről az erkély rossz állapotú