Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, háromhajós, keresztházas, sokszögű szentélyzáródású, két impozáns toronnyal közrefogott épület. Neoromán stílusban 1902-1904 között épült Nagy Virgil tervei szerint.
:
A Kossuth téren, szabadon álló, háromhajós, keresztházas, sokszögű szentélyzáródású templom.
Szentélye délkeleti, északnyugaton két 43,6 m magas torony által közrefogott homlokzat.
A templom cserépfedésű. A templom faragott kő alapon álló téglaépület. A különböző színű téglák adják a díszítőelemek egy részét.
A tornyok által közrefogott homlokzat középtengelyében oromzatos, bélletes kapu, melynek félköríves timpanonjában kőből faragott dombormű: Szűz Mária a gyermek Jézussal, Szent József és Keresztelő Szent János társaságában, amint előtte hódolnak Szent István és Szent László magyar királyok.
A bejárat mellett északra ikerablak, délre félkörívzáródású ablak. A bejárat felett két oldalon 3-3 összekapcsolt kisméretű résablak, a párkány felett rózsaablak, mely fölött fogazott párkány.
A homlokzatot oromzat zárja, mezejében hármas neoromán ablakcsoport, tetején kőkereszt.
A toronytestek alsó szintjein mélyített falmezőben résablakok, emeleten nagyméretű félköríves ikerablakok, a szinteket övpárkány választja el egymástól. Felső szinten óra.
A toronysisak 12 szögű, bádogborítású.
Oldalhomlokzatai mozgalmasak, támpillérekkel megerősítettek, kiugró keresztházzal, félköríves, neoromán ablakokkal és résablakokkal.
A keresztházak mellett oldalbejáratok, a szentély felé eső részen kör alaprajzú, torony.
A szentély végében újabb előreugró bejárat nyílik. A szentély sokszögzáródású, alsó részén körbefutó félköríves sekrestyerész.

Néhány kép.

Szálloda (0.030 km)